Το Πνεύμα των Χριστουγέννων

© Παπαγιαννοπούλου Ελευθερία

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων

 

Oι γιορτές που όλοι περιμέναμε ήρθαν και πέρασαν. Τα ξωτικά δούλεψαν σκληρά για άλλη μία φορά ώστε τα παιδιά -καλά και κακά- να πάρουν τα δώρα που ζήτησαν. Ο Άγιος Βασίλης πέρασε, έφαγε το κέρασμα, άφησε τα δώρα, πέταξε στο επόμενο σπίτι. Και τώρα περιμένουμε την επόμενη φορά που θα μας δώσουν τόσα δώρα.

 

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, κάποτε γιορτές οικογενειακού χαρακτήρα, υιοθετήθηκαν από τον καταναλωτισμό. Το πνεύμα των Χριστουγέννων μας έχει εγκαταλείψει. Έχει αντικατασταθεί από τον εγωισμό, την μανία να παίρνουμε, να παίρνουμε, να παίρνουμε…

 

Και η οικογένεια; Η γιορτές αυτές, κάποτε αφορμή να καθίσουμε όλοι μαζί, να φάμε, να πιούμε, έγιναν αφορμή να καθόμαστε μόνοι, αποξενωμένοι, αλλά μαζί. Τι σημασία έχει το ‘μαζί’, όταν ουσιαστικά είμαστε μόνοι; Οι οικογενειακές γιορτές έγιναν καταναλωτικές. Βιαζόμαστε να ανοίξουμε τα δώρα μας, μουρμουράμε ένα ξερό ‘ευχαριστώ’ (πιο μικροί τσιρίζαμε χαρούμενοι), και πίσω στα δωμάτια μας. 

 

Η γιορτή των Χριστουγέννων ορίστηκε να γιορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου, αντί της ημέρας των Θεοφανείων, σε μία προσπάθεια της εκκλησίας να καλύψει τις παγανιστικές τελετές της ημέρας αυτής: Την γιορτή του Αήττητου Θεού Ηλίου και τα γενέθλια του Περσικού Θεού Μίθρα. “Η σύγχρονη Χριστουγεννιάτικη κουλτούρα διαμορφώθηκε ως επί το πλείστον τον 19ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη και Αμερική. Οι επικριτές των σύγχρονων Χριστουγέννων κάνουν λόγο για χαρακτηριστικά εμπορευματοποίησης και υλισμού που δεν πρεσβεύουν τις αρχές του Χριστιανισμού.”

 

Το πρόβλημα του καταναλωτισμού ίσως θα μπορούσε να καταπολεμηθεί νωρίτερα. Σήμερα, όμως, “ο όγκος πωλήσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων λέγεται ότι αγγίζει το μισό των ετήσιων πωλήσεων.” Με τόσο ισχυρή σημασία στην τοπική, εθνική και παγκόσμια αγορά, φαντάζει αδύνατον να αποβάλλουμε το καταναλωτικό πνεύμα των γιορτών. 

 

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να παραμελούμε πως οι γιορτές του Δωδεκαήμερου είναι γιορτές που γιορτάζουμε με τα πιό κοντινά μας άτομα. Ας αφιερώσουμε, λοιπόν, μια μέρα, να καθίσουμε ήρεμα μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους μας, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο, να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να πιούμε μια ζεστή σοκολάτα, να δούμε μία ταινία. Τα δώρα μπορούν να περιμένουν.

 

Πηγή: el.wikipedia.org

Εικόνα ανακτημένη στις 30/12/2022 από τον διαδικτυακό τόπο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *