Keep Calm Go Green_2022-2023

Keep Calm Go Green

Η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η νεολαία και ο αθλητισμός αποτελούν το πρόταγμα της εποχής μας και το Erasmus επιχειρεί να υλοποιήσει προγράμματα που να τα υπηρετούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμπλέκονται οι εκπαιδευτικοί θεσμοί και ειδικότερα τα σχολεία, τόσο με την κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών μαζί όσο και αποκλειστικά μόνον εκπαιδευτικών, προκειμένου αμφότεροι να αποκομίσουν πολύτιμα εφόδια, εμπειρίες και να αναπτύξουν δεξιότητες. 

 

Έτσι για τη σχολική χρονιά 2022-2023 το 3ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ έγινε δεκτό στο πρόγραμμα Erasmus “Keep Calm and Go Green(KCGG) το οποίο επιδιώκει την περιβαλλοντική εγρήγορση των μαθητών/τριών με συμμετοχή Τουρκίας, Κροατίας, Πορτογαλίας και Βουλγαρίας. Οι δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώμβριο, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σουλούνια Γιώργο και συμμετοχή εκπαιδευτικών–μελών της παιδαγωγικής ομάδας ERASMUS και 12 συμμέχοντες μαθητές/τριες.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εβδομάδα ψηφιακής κινητικότητας επιμορφωτικού, κυρίως,  χαρακτήρα του προγράμματος Erasmus+,Keep Calm and Go Green” (KCGG). Για μία ολόκληρη εβδομάδα η διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Αναστασία Λαγκάνη, καθώς επίσης οι εκπαιδευτικοί-μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας Erasmus, κ. Παπαγεωργίου Γιάννης και η κ. Ντάφου Βάνα και η μαθητική ομάδα Erasmus (12 μαθητές της Β’ Λυκείου), γνωρίστηκαν με τους εταίρους όλων των χωρών και παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) σχετικά με διάφορα ψηφιακά εργαλεία/προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων σε Βουλγαρία, Κροατία και Πορτογαλία. Όλοι οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με την χρήση ψηφιακών εργαλείων που αφορούν τον τρισδιάστατο σχεδιασμό, τη δημιουργική γραφή και εργαλεία Web 2.0. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία που δημιούργησε προσδοκίες για τις  βραχυπρόθεσμες κινητικότητες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου Keep Calm and Go Green μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

 

Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση της ψηφιακής κινητικότητας, η ομάδα Erasmus-eTwinning  με συντονιστή των κ. Σουλούνια Γεώργιο και όλα τα μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας Erasmus ετοιμάζονται για την πρώτη βραχυπρόθεσμη κινητικότητα στην όμορφη χώρα της Βουλγαρίας. Stay tuned!!!

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  η πρώτη κινητικότητα μαθητών/τριών στα πλαίσια του προγράμματος KCGG στο Sungurlareτης Βουλγαρίας, στο διάστημα 4-10/12/2022. Την τετραμελή αποστολή συνόδεψε ο κ. Σουλούνιας Γιώργος και η κ. Κοκοτσάκη Ελευθερία.

Την πρώτη ημέρα (5/12) στο Sungurlare, όλες τις αποστολές τις περίμενε θερμή, παραδοσιακή, υποδοχή στο σχολείο – οικοδεσπότη ‘’Hristo Botev’’, ακολούθησε γνωριμία των συνοδών καθηγητών και όλων των ομάδων των μαθητών/τριών, κάθε ομάδα παρουσιάστηκε και συστήθηκε, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση μόνο των συνοδών καθηγητών οργανωτικού κυρίως χαρακτήρα και μετά το μεσημεριανό οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν γράφοντας σε μικτές ομάδες μια ιστορία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής…. Τέλος πρώτης ημέρας με δείπνο στο ξενοδοχείο….

 

Η δεύτερη μέρα της κινητικότητας (6/12) αναλώθηκε στις παρουσιάσεις των τριών εργασιών που είχαν ετοιμαστεί από πριν από τους 12 μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο KCGG, και αφορούσαν την οικολογία στην πόλη κάθε ομάδας μαθητών/τριών, την οικολογία στην χώρα κάθε ομάδας και μια ακόμη για ‘’The Big 3R- Reduce, Recycle, Reuse’’. Ακολούθησε το μεσημεριανό και στη συνέχεια όλες οι ομάδες ξεναγήθηκαν σε δύο φημισμένες ποτοποιίες της περιοχής την ‘’ZELANOS’’ και την ‘’LEWA’’ . Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκεμε δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

 

Η τρίτη ημέρα της κινητικότητας (7/12) περιλάμβανε εκπαιδευτική εκδρομή στην αρχαία πόλη του Nessebar ( η αρχαία Σωζόπολη), προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επίσκεψη στο εντυπωσιακό σε ευρήματα όλων των περιόδων αρχαιολογικό μουσείο του Nessebar και στον αρχαιότερο εκεί ναό του Αγ. Στεφάνου με την καθοδήγηση ξεναγού, καθώς και επίσκεψη σε εγκαταστάσεις αλυκών στην περιοχή, πιθανώς από τις αρχαιότερες στον κόσμο που παράγουν αλάτι με μια από τις αρχαιότερες τεχνικές μέχρι και σήμερα. Πριν την επίσκεψη στις αλυκές πραγματοποιήθηκε  καθαρισμός της παραλίας του Nessebar. Η κουραστική αυτή ημέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο στο ξενοδοχείο.

 

Η τέταρτη μέρα (8/12) περιλάμβανε την παρουσίαση των ιστοριών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δενδροφύτευση από κάθε ομάδα ενός δένδρου στον κήπο του σχολείου και συμβολική απελευθέρωση στον ουρανό μπαλονιών στα κυρίαρχα χρώματα της σημαίας κάθε χώρας, ενώ μετά το μεσημεριανό οι δραστηριότητες ήταν …καλλιτεχνικού τύπου. Οι μαθητές/τριες των ομάδων καθοδηγήθηκαν από την ομάδα της Βουλγαρίας πώς να κατασκευάσουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο στολίδι- φυλαχτό της Βουλγαρίας και στην συνέχεια καδάκια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Η ημέρα έκλεισε με δείπνο-αποχαιρετιστήριο πάρτυ για τις ομάδες όλων των χωρών. Ο χορός και η διασκέδαση είχαν την τιμητική τους…..

 

Η τελευταία μέρα (9/12) λόγω της αναγκαστικής αποχώρησης δύο ομάδων νωρίτερα, περιελάβανε μόνο την συγκινητική τελετή αποχώρησης και απονομής διπλωμάτων συμμετοχής……

 

Η συγκίνηση μεταξύ των παιδιών ήταν μια ανέλπιστα ευχάριστη έκπληξη για εμάς τους συνοδούς, που ισχυροποίησε την πεποίθηση μας ότι όλο αυτό που περάσαμε δεν ήταν μια απλή εκδρομή αλλά η ελπίδα για κάτι καλύτερο που χτίζεται….

 

Η ημέρα αυτή μετά το πολύωρο οδικό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε με δείπνο και βόλτα στην όμορφη κόρη του Θερμαϊκού….

 

Και όπως σε όλα τα ωραία ταξίδια, το τέλος έφτασε, αφήνοντας το θετικό αποτύπωμα του σε όλους μας….

 

Πίσω στη Ρόδο, στο σχολείο μας πλέον, έπρεπε να μεταφέρουμε και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας σε όσο περισσότερα μέλη του 3ου ΓΕΛ ήταν εφικτό…αυτό πραγματοποιήθηκε τόσο από τους δύο συνοδούς καθηγητές της συγκεκριμένης κινητικότητας, σε κάθε τμήμα στο οποίο έμπαιναν για διδασκαλία, όσο και με μια μικρή οργανωμένη παρουσίαση στο γραφείο του συλλόγου διδασκόντων παρουσία καθηγητών και ομάδας μαθητών/τριών.

 

Ακολουθεί τον Φεβρουάριο η κινητικότητα στην Κροατία…Stay tuned…!!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.