«Γυναίκες ενωμένες, ποτέ νικημένες!» – Κίνημα «me too»

© Ελευθερία Δανελλάκη

«Γυναίκες ενωμένες, ποτέ νικημένες!» – Κίνημα «me too»

 

Το «me too» που στα ελληνικά σημαίνει «και εγώ επίσης», αποτελεί ένα ανεξάρτητο φεμινιστικό κίνημα , το οποίο δημιουργήθηκε από άτομα, κυρίως γυναίκες, που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, παρενόχλησης ή κακοποίησης (λεκτική, ψυχολογική-ψυχικη, σωματική). Ανήλικοι αλλά και ενήλικοι προκειμένου να παροτρύνουν περισσότερους ανθρώπους να ενταχθούν σε αυτό και να μη φοβούνται να μιλήσουν προβαίνουν στη  δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Οι ρίζες του κινήματος εντοπίζονται το 2006 στην Αμερική με πρωτεργάτη την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ. Η ίδια η Μπερκ υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ’ επανάληψη και μέσω του κινήματος παρείχε βοήθεια κυρίως σε έφηβες Αφροαμερικανικής καταγωγής, θύματα βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας. Στόχος της ήταν να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να διαμαρτυρηθούν δημοσίως για όλα όσα αναγκάστηκαν να υποστούν.

 

 

Η φράση «me too» που έγινε τελικά και το σήμα κατατεθέν του κινήματος, προέρχεται από λόγια της ίδιας της Μπερκ, τα οποία ήταν τα μόνα που κατάφερε να ψιθυρίσει σε κορίτσι 12 χρονών όταν της εξομολογήθηκε πως υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Μετά το 2017 όπου έγινε και η πρώτη δημοσιοποίηση περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης από γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιό, το κίνημα έγινε γνωστό με αποτέλεσμα να φτάσει  στην Ελλάδα τον χειμώνα του 2020. Από τότε  εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την χώρα, ενώ το 2022 καταγράφεται  και η πρώτη καταδίκη.

 

Το κίνημα κατάφερε να περιορίσει το αίσθημα του φόβου, οι γυναίκες πλέον νιώθουν ενωμένες και δυνατές να αντιμετωπίσουν τη βία. Νιώθουν πως επιτέλους αξίζουν και είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και άλλα θύματα, να δώσουν κουράγιο και θάρρος στις υπόλοιπες γυναίκες. Η σιωπή γίνεται συνένοχος του θύτη και αυτός συνεχίζει να δρα ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Η ομιλία θεραπεύει και ελευθερώνει, η σιωπή δεσμεύει και διαιωνίζει τον πόνο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρενοχλεί και να συμπεριφέρεται βάναυσα σε μία γυναίκα, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ !

 

 

Εικόνες ανακτημένες στις 23/04/2023 από τον διαδικτυακό τόπο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *