Εσύ τι θες να κάνεις στην ζωή σου;

© Γαμβρέλλη Χριστίνα

 

Εσύ τι θες να κάνεις στην ζωή σου;

Μια ερώτηση που δεν σταματάμε να ακούμε από τότε που είμαστε μικρά παιδιά μέχρι ίσως την στιγμή που όντως κάνουμε αυτό το κάτι. Αλλά γιατί γίνεται κάτι τέτοιο; Γιατί το τι θέλω να κάνω στην ζωή μου να απασχολεί τον καθένα, ανεξάρτητα από το πόσο με ξέρει; Μπορεί να έχει φιλικές προθέσεις και να γίνεται απλώς από ενδιαφέρον. Μπορεί να γίνεται και στα πλαίσια της αμηχανίας. Δεν παύω να αναρωτιέμαι ωστόσο γιατί συγκεκριμένα γίνεται αυτή η ερώτηση και γιατί όταν δεν υπάρχει κάποια ορισμένη απάντηση επιμένουν μέχρι να ειπωθεί έστω μια;

 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όταν ρωτάμε κάποιον κάτι που ο ίδιος δεν γνωρίζει την απάντηση σε και πρόκειται μάλιστα και για κάτι που πιθανότατα θα έπρεπε έστω να έχει μια ιδέα, τότε απλά δημιουργούμαι άγχος και σύγχυση στο συγκεκριμένο άτομο. Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι η πιο δύσκολη στο να απαντηθεί αλλά και η πιο κρίσιμη για να απαντηθεί. Όταν λοιπόν η απάντηση που χρειαζόμαστε απουσιάζει αλλά μας ζητάται σχετικά συχνά τότε αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί αυτή η απάντηση και βιώνουμε ακόμα περισσότερη πίεση. Μιλάμε για μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει ένας άνθρωπος. Δεν γίνεται λοιπόν να περιμένουμε μια απάντηση στο εδώ και τώρα.

 

Αυτό οφείλεται και σε κάτι άλλο, κάτι σχετικά παράξενο που συμβαίνει με αυτή την ερώτηση είναι πως κάθε χρόνο ή και λίγο παραπάνω ή και λίγο λιγότερο μπορεί να έχει διαφορετική απάντηση. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους ίδιους μας του εαυτούς. Από την παιδική μας ηλικία εώς και τα εφηβικά μας χρόνια πόσες επιλογές αλλάξαμε όσον αφορά στο επάγγελμα; Πόσα πράγματα είχαμε σκεφτεί να κάνουμε τα οποία στην πορεία αντικαταστάθηκαν με άλλα; Αν πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει κάποιον σκοπό στη ζωή του, κάποιο κάλεσμα από την ίδια του την φύση, τότε πως είναι δυνατόν αυτό να μεταβάλλεται διαρκώς; Και η αλήθεια είναι πως δεν μεταβάλλεται. Απλά οι επιλογές που γίνονται ανα διαστήματα δεν διαρκούν για πάντα. Αυτές οι επιλογές γίνονται κυρίως επειδή ο άνθρωπος, ειδικά στα νεαρά χρόνια της ζωής του, δεν γνωρίζει σε βάθος τον ίδιο του τον εαυτό και προσπαθώντας να γεμίσει αυτό το κενό, που έρχεται στην επιφάνεια όταν καλείται να πάρει μια τόσο καθοριστική για τον ίδιο απόφαση, ακολουθεί το μονοπάτι κάποιου άλλου που το κατάφερε ανεξάρτητα από το αν του ταιριάζει πραγματικά.

 

Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο άνθρωπος καθώς μεγαλώνει, αλλάζει και συνεπώς αλλάζουν και οι επιλογές του. Άρα η επιλογή που καλούμαστε να κάνουμε στα 18 μας ή και νωρίτερα πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα θέλουμε σε 20 ή 30 χρόνια. Γι’αυτό τον λόγο μου φαίνεται πολύ παράξενο πως πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που θα καθορίσει ως κάποιο βαθμό τη ζωή μας ενώ ξέρουμε ότι στην πορεία της ζωής αυτή η επιλογή που κάναμε θα πάψει να είναι η σωστή, αυτή που μας ταιριάζει πραγματικά. Βέβαια σε αυτή τη συζήτηση σημαντικό ρόλο παίζει και η κλίση του κάθε ανθρώπου. Σε μερικούς ανθρώπους είναι απίστευτα εύκολο να την ανακαλύψουν, είναι λες και η κλίση τους εκδηλώνεται ολοφάνερα από μόνη της. Σε άλλους πάλι, η κλίση τους μπορεί να είναι τόσο καλά κρυμμένη που ποτέ σε όλη τους την ζωή να μην την ανακαλύψουν. Και δεδομένου του ότι οι πρώτοι αποτελούν την συντριπτική μειονότητα δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός πως οι περισσότεροι νέοι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν με την ζωή τους.

 

Συνοπτικά, η ερώτηση “τι θες να κάνεις στη ζωή σου;” είναι μια κρίσιμη ερώτηση που πολλοί νέοι αδυνατούν να απαντήσουν και έτσι τους δημιουργείται άγχος και σύγχυση. Μπορεί να γίνεται από ενδιαφέρον ή και αμηχανία αλλά το αποτέλεσμα της για αρκετά άτομα είναι η περισσότερη πίεση. Η αδυναμία των νέων να απαντήσουν αυτή την ερώτηση οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουν αρκετά καλά τους εαυτούς τους και κατα κύριο λόγο δεν μπορούν να προβλέψουν τις μεταβολές του  χαρακτήρα τους στα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, το “τι θές να κάνεις στην ζωή σου;” δεν θεωρώ πως δεν πρέπει να το ρωτάνε οι άλλοι αλλά πιστεύω πως τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα την απουσία μιας σταθερής απάντησης ή και τη απουσία απάντησης γενικότερα.

 

Εικόνα ανακτημένη στις 05/05/2023 από τον διαδικτυακό τόπο:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *