Ήταν όλα ένα όνειρο

© Γαμβρέλλη Χριστίνα

Ήταν όλα ένα όνειρο

 

Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε με αφόρμηση από ένα φαινόμενο που παρατηρείται αρκετά συχνά και αυτό είναι οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα όνειρα τους και να συμβιβάζονται με ό,τι έρχεται από μόνο του. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Γιατί οι άνθρωποι δεν παλεύουν για τα όνειρα τους? Γιατί συμβιβάζονται και καταλήγουν να ζουν μια ζωή που μισούν?

 

Μια αρχική απάντηση σε όλα αυτά τα γιατί θα μπορούσε να είναι γιατί δεν είναι εύκολο. Και όντως δεν είναι. Το να κυνηγάει κανείς τα όνειρα του δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρόκειται για μια διαδικασία περίπλοκη που στηρίζεται σε πολλούς παράγοντες και απαιτεί ακόμα περισσότερες θυσίες. Είναι όμως όλοι διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά για να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν; Προφανώς όχι. Και έτσι καταλήγουν να σπουδάζουν κάτι που δεν είναι καν αυτό που ήθελαν γιατί εκεί έτυχε να περάσουν, να δουλεύουν σε μια δουλειά που δεν τους αρέσει γιατί αυτή βρήκαν και δεν είναι καιροί αυτοί για να αλλάξει κανείς δουλειά, να ζουν μια ζωή που δεν τους αρέσει. Και γιατί να τους αρέσει δηλαδή; Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήθελαν, με αυτό που ονειρεύονταν. Εννοείται πως αυτά δεν ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις και πως μερικές φορές η ζωή μπορεί να γίνει πολύ απρόσμενη και να μην πραγματοποιηθεί ένα όνειρο αλλά να προκύψει κάτι άλλο που είναι ακόμα καλύτερο αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν συμβαίνουν συχνά. Ιδίως όταν τα άτομα που δεν είναι ευχαριστημένα με την ζωή τους προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι είναι, με τα ανάλογα “μα έτσι τα έφερε η ζωή” ή “δεν είναι αυτό που ήθελα αλλά δεν είναι και χάλια”. Η αλήθεια είναι πως η ζωή από μόνη της δεν καθορίζει τίποτα. Ο άνθρωπος καλείται να κάνει επιλογές, αυτές οι επιλογές καθορίζουν τα πάντα. Και το γεγονός ότι ένας άνθρωπος συμβιβάζεται με κάτι που δεν του αρέσει επειδή δεν είναι χάλια είναι μια επιλογή, που όμως είναι χάλια.

 

 

Βασική αιτία που οι άνθρωποι δεν παλεύουν για τα όνειρα τους, κρύβεται μέσα τους. Πρόκειται για διάφορα ψυχολογικά φαινόμενα τα οποία όμως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία. Πράγματα όπως η υπομονή και η επιμονή, η πειθαρχία και η συγκέντρωση, η αυτογνωσία και η αφοσίωση είναι κρίσιμα για να πετύχει κανείς τους στόχους του.  Αναλυτικότερα, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται σε μια μέρα. Χρειάζεται συνεχείς προσπάθεια ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά ή και όταν γίνονται λάθη. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από αυτά και να τα παρατούν, πρέπει να προσπαθούν, ξανά και ξανά για να φτάσουν εκεί που θέλουν. Δεν πρέπει, επίσης, να αποθαρρύνονται από τις δυσκολίες που το να πετύχει κανείς τους στόχους του συνεπάγεται. Σίγουρα, το να κάνει κανείς όλα όσα χρειάζονται για να πετύχει τους στόχους του είναι πολύ πιο δύσκολο από το να μην κάνει τίποτα και να συμβιβαστεί με ό,τι του φέρει η ζωή. Η αλλαγή από το πρώτο στο δεύτερο είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφήνουν την ευκολία και την άνεση να κυριεύουν τις ζωές τους. Πρέπει να γίνονται δύσκολες επιλογές και είναι σημαντικό να μην αλλάζουν σε όλη την πορεία. Για να είναι πιο εύκολο κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει για τον εαυτό του τι θεωρεί επιτυχία, ποια είναι τα όνειρα του, πως πιστεύει πως θα ήταν χαρούμενος με την ζωή του. Είναι πιο εύκολο να βρει κανείς αν ξέρει τι ψάχνει.

 

Όμως, η επιτυχία ή όχι ενός ατόμου δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτό. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ο κοινωνικός περίγυρος. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει συγκεκριμένα πρότυπα όσον αφορά στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητα κακό αν τα πρότυπα δεν ήταν πολύ αυστηρά αλλά πιο ελεύθερα και αντί να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πίεση, να τους θυμίζουν ορισμένα σημαντικά πράγματα στην ζωή. Αλλά επειδή δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και σε μια τέλεια κοινωνία κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Τα πρότυπα ίσως να μην είναι τρομακτικά αυστηρά και να μην επηρεάζουν το ίδιο όλους τους ανθρώπους αλλά σίγουρα είναι ένα βάρος το οποίο μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους από τα όνειρα τους για να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται. Ορισμένα πρότυπα καλό είναι που υπάρχουν και θα ήταν ακόμα καλύτερο αν όλοι οι άνθρωποι μπορούσαν να τα εντάξουν στην πραγματικότητα τους. Το σημαντικό εδώ είναι να υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά στα όνειρα κάποιου και τα πρότυπα της κοινωνίας στην οποία ζει. Τα όνειρα δεν πρέπει να εγκαταλείπονται ενώ τα πρότυπα της κοινωνίας θα ήταν καλό να εντάσσονται στη ζωή κάποιου ώς ένα βαθμό.

 

 

Επίσης ένας παράγοντας που είναι σημαντικός όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων, είναι το σχολείο. Εννοείται πως το σχολείο είναι ο βασικός φορέας από τον οποίο οι νέοι λαμβάνουν τις γνώσεις που θα χρειαστούν για να πετύχουν στο μέλλον αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αρκετοί μαθητές όταν αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες στα πλαίσια των μαθημάτων αποκτούν αυτή την αντίληψη για τον εαυτό τους, ότι δηλαδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου και στη συνέχεια τα παρατάνε και αποφασίζουν να μην ασχοληθούν άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ το σχολείο ξέρει ότι υπάρχουν αυτά τα παιδία δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να τα βοηθήσει. Το να πούμε σε έναν τέτοιο μαθητή ότι θα τον αφήσουμε στην ίδια τάξη δεν αλλάζει κάτι. Το να τον στείλουμε σε ένα ΕΠΑΛ επίσης δεν θα τον βοηθήσει. Η διαδικασία για να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά είναι σαφώς δυσκολότερη και όχι πάντα αποτελεσματική, ίσως για αυτό να μην επιλέγεται από τα σχολεία. Όμως με αυτόν τον τρόπο πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τα όνειρα τους και διακινδυνεύουν όσον αφορά το μέλλον τους καθώς αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, ένας άνθρωπος που δεν τελειώνει το σχολείο, δεν έχει πολλές προοπτικές στη ζωή του. Και είναι τρομακτικό να βλέπεις πόσο λίγο τους ενδιαφέρει ή μάλλον πόσο λίγο δείχνουν ότι τους ενδιαφέρει.

 

 

Πολλοί άνθρωποι λοιπόν δεν παλεύουν για τα όνειρα τους και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Είτε αυτοί είναι οι ίδιοι, οι κοινωνία ή το σχολείο, όλα μπορούν να μπουν ανάμεσα από αυτούς και τα όνειρα τους. Αν όμως υπάρχει κάτι που προσωπικά θέλω όλοι οι αναγνώστες αυτού του άρθρου να θυμάστε είναι να κάνετε τα πιο τρελά όνειρα και ποτέ να μην σταματήσετε να τα κυνηγάτε. Δείξτε στους υπόλοιπους ποιο είναι το νόημα της ζωής.

 

 

Εικόνες ανακτημένες στις 02/01/2023 από τους διαδικτυακούς τόπους:

3 απαντήσεις στο Ήταν όλα ένα όνειρο

  1. ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ λέει:

    Από τις ώριμες απόψεις επί του θέματος!
    Ισορροπημένη αντίληψη, κοντά στην ανθρώπινη ψυχή.
    Εύχομαι να τολμήσεις να σταθείς δίπλα σε αυτούς που το χρειάζονται, να τους φωτίσεις να βρουν την δύναμή τους και να γνωρίσουν τον εαυτό τους.

  2. Δανάη Χαραλάμπη λέει:

    To the point, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Εύστοχο κείμενο και συγκροτημένο. Μπράβο Χριστίνα! Εύχομαι να είσαι κοντά στα δικά σου όνειρα και να τα πραγματοποιήσεις.

  3. Ελευθερία Δανελλακη λέει:

    Χριστινάκι μου μπράβο εξαιρετική δουλειά ! Keep going ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *