Αλληλεγγύη, μια αδιαμφισβήτητη αξία

© Ελευθερία Δανελλάκη

Αλληλεγγύη, μια αδιαμφισβήτητη αξία   

 

Με αφορμή ένα αναπάντεχο και δυσάρεστο γεγονός που συνέβη πρόσφατα στην γειτονική μας  χώρα την Τουρκία και συγκεκριμμένα τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ , θα ήθελα να θίξω  τη σημασία της αλληλεγγύης και της ευαισθητοποίησης των νέων σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις.

 

Οι επιπτώσεις ενός  φυσικού φαινομένου και όχι μόνο (πυρκαγιές, αρρώστιες, πόλεμοι , είναι αποκαρδιωτικές και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τους κατοίκους της ίδιας της χώρας , αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου, όσο και την ηλικιακή ομάδα των εφήβων. Οι έντονες και απρόσμενες αλλαγές στη ζωή ενός εφήβου, δημιουργούν έντονα συναισθήματα και εύκολη μεταβολή της διάθεσης, με αποτέλεσμα η ευαισθητοποίησή του σε τόσο σοβαρές καταστάσεις να οξύνεται. Η κατεδάφιση κτηρίων, η πείνα αλλά και οι χιλιάδες νεκροί προκαλούν αναστάτωση και αναταραχή στον «ψυχικό κόσμο» των νέων.  Με αυτό τον τρόπο έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που μπορεί να μην είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα βιώσουν και ανακαλύπτουν ίσως και για πρώτη φορά πως στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα όπως τα περιμένουν, αλλά πως ο άνθρωπος πρέπει να πολεμήσει και να εργαστεί για την επιβίωση του. Με βάση όλα όσα έχουν λεχθεί παραπάνω, οι έφηβοι καλούνται να προσφέρουν βοήθεια με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο μπορούν και να καταφέρουν να παρακινήσουν και να ευαισθητοποιήσουν περισσότερους ακόμα ανθρώπους,οι  οποίοι θα προσφέρουν με τη σειρά τους την απαραίτητη βοήθεια, έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι τρόποι κάλυψης των απαραίτητων αναγκών για ανθρώπους που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες από την πλευρά των νέων ποικίλουν και η συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντική. Αρχικά, με τη διοργάνωση κάποιου είδους “παζάρι” είναι αρκετά εύκολο να συγκεντρωθεί  ένα σεβαστό ποσό χρημάτων, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον οργανισμό, έτσι ώστε να προσφερθούν σε κράτη που ζουν, είτε σε περίοδο πολέμου,  είτε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, όπου τους λείπουν ακόμα και τα βασικά αγαθά, είτε ακόμα πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, πάρτυ και περίπατοι μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν για τον ίδιο ακριβώς σκοπό και ειδικότερα από τους νέους. Σημαντικό γεγονός αποτελεί και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νέων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί  μέσω των “bazaar”. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, με τη βοήθεια των ειδικών καθηγητών, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλουν στη σημαντική αυτή προσπάθεια. Χρησιμοποιημένα ρούχα, αλλά και άλλα αντικειμένα που ενδεχομένως για κάποιους δεν είναι χρήσιμα πλέον μπορούν να πωληθούν και να διατεθούν για αυτόν  τον σκοπό. Επιπροσθέτως, η έλλειψη βασικών αγαθών υπάρχει πάντα, είτε οι καταστροφές προέρχονται από φυσικά αίτια, είτε όχι. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένους χώρους των σχολείων ειδικά διαμορφωμένα καλάθια, για να προσφέρονται ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά και από τους καθηγητές τους σε περιοχές που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

 

Εύκολα, λοιπόν, μπορεί ο καθένας να συμπεράνει, πως οι νέοι αν και βρίσκονται σε μία ηλικιακή περίοδο , όπου δεν έχουν ωριμάσει ακόμα πλήρως, η ευαισθητοποίηση, αλλά και οι συναισθηματικές διαταραχές που περνάνε σε αυτή την ηλικία, τους βοηθούν να αντιλήφθουν εύκολα τη σοβαρότητα της κατάστασης, να αντιδρούν και να παρακινούν και άλλους ανθρώπους να προβούν σε αυτές τις πράξεις, βοηθώντας την ανθρωπότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Εικόνες ανακτημένες στις 23/02/2023 από τον διαδικτυακό τόπο:

 

 

2 απαντήσεις στο Αλληλεγγύη, μια αδιαμφισβήτητη αξία

  1. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΡΟΤΣΟΥ λέει:

    Μπράβο Ελευθερία μου!! Εύστοχο και επίκαιρο. Εξαιρετική δουλειά!!

  2. Δανάη Χαραλάμπη λέει:

    Μπράβο Ελευθερία! Και για το θέμα και για την ωραία σου γραφή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *