Η αγωγή της ευθύνης

© Τοκμακίδου Αναστασία

Η αγωγή της ευθύνης 

 

Η υπευθυνότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου, που καλούμαστε εμείς οι νέοι να αποκτήσουμε από μικρή ηλικία μέσα από τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε από την οικογένεια και το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο, η κοινωνία στο άμεσο μέλλον  διέπεται από ανθρώπους με ανεπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να το καλλιεργήσουν.

 

Το κοινωνικά υπεύθυνο άτομο, δεν είναι ατομικιστής αλλά νοιάζεται και δρα για το συνάνθρωπο και για το περιβάλλον, μέσα από εθελοντικές οργανώσεις, όπως η αιμοδοσία και η αναδάσωση αντίστοιχα. Παράλληλα, πράττει για το κοινό καλό προσφέροντας τη βοήθεια του, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά και μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις. Μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την ίση αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της κριτικής σκέψης και ορθώνει το ανάστημα του απέναντι σε κάθε μορφή εξαπάτησης και χειραγώγησης, που αποσκοπούν στην υποδούλωση του ανθρώπινου νου. Ακόμη, καταβάλλεται από συνείδηση και συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του και δεν είναι αμελής, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας που απαρτίζουν το σύνολο των κοινωνικών υπεύθυνων  ατόμων.

 

Στην εδραίωση της κοινωνικής υπευθυνότητας, καταλυτικό παράγοντα διαδραματίζουν οι φορείς αγωγής καθώς τα παιδιά και κατά συνέπεια εμείς οι νέοι, πρέπει να σκεφτόμαστε με έναν τρόπο συλλογικό. Το σχολείο εκτός από την μόρφωση που παρέχει οφείλει να συμβάλει στην καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και γενικότερα του κλίματος της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας. Επιπρόσθετα, τόσο οικογένεια όσο και το σχολείο είναι αναγκαίο να μετριάζουν τις εγωιστικές και το ατομικιστικές τάσεις που εκδηλώνουν οι νέοι κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης και ολοκλήρωσης της προσωπικότητας τους. Με αυτό το τρόπο θα αποφευχθεί ο δογματισμός και η αλαζονεία. Τέλος, το ίδιο το άτομο πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για το ρόλο που έχει στην κοινωνία και να δρα με βάση το κοινό καλό, ιδιαίτερα όσο αφορά το δικαίωμα της ψήφου ώστε να μην εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Κλείνοντας, συμπεραίνουμε από όλα τα παραπάνω, πως η αγωγή της ευθύνης αποτελεί θεμέλιο λίθο στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ όλοι μας να είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι, πόσο μάλιστα την σημερινή εποχή που επικρατεί κρίση ηθικών αξιών.

Ν´αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μοναχός μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.

Νίκος Καζαντζάκης 

 

Εικόνες ανακτημένες στις 12/03/2023 από τους διαδικτυακούς τόπους:

2 απαντήσεις στο Η αγωγή της ευθύνης

  1. ΚΡΥΦΗ ΘΑΥΜΑΣΤΡΙΑ !!!!!!! λέει:

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ .ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ .ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ .

  2. Θ. λέει:

    Συγχαρητήρια Αναστασία για την καθαρότητα της σκέψης σου.

    Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, για την πρωτοβουλία της εφημερίδας σας.

    Να μιλάτε, να σκέφτεστε, να μαθαίνετε, να ζείτε και να αγαπάτε, παιδιά μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *