Η Ελληνική Γλώσσα Κρυμμένη σε όλες τις γλώσσες του Κόσμου

©  Μαρίνα Παυλίδη

Η Ελληνική Γλώσσα Κρυμμένη σε όλες τις γλώσσες του Κόσμου 

 

Είναι τυχαίο άραγε που η ελληνική γλώσσα θεωρείται  μητέρα όλων των γλωσσών; Θα ήταν το ίδιο όλες οι γλώσσες χωρίς την ελληνική; Η απάντηση είναι όχι και αυτό γιατί σχεδόν όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές. 

 

Η γλώσσα μας είναι η παλαιότερη ζωντανή ομιλούμενη γλώσσα η οποία φαίνεται πως μιλιόταν από την 3η χιλιετία π.χ. Όπως έχει διαπιστωθεί οι υπόλοιπες ζωντανές γλώσσες σήμερα δημιουργήθηκαν λίγο αργότερα ή παράλληλα με την ελληνική. Αυτό οδήγησε στην επιρροή πάρα πολλών γλωσσών από τη δικιά μας και η επίδραση αυτής της επιρροής είναι εμφανής μέχρι και σήμερα. Σχεδόν όλες οι γλώσσες της Μεσογείου και όχι μόνο έχουν επηρεαστεί δραματικά από την ελληνική με την αγγλική να έχει επηρεαστεί στο μεγαλύτερο επίπεδο. Συγκεκριμένα ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης σύμφωνα με το λεξικό Webster Ιnternational λέει πως η αγγλική γλώσσα διαθέτει 166.724 λέξεις εκ των οποίων 41.214 είναι ελληνικές (πχ geography,antique,idol). Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ιατρική ορολογία: από τις 43.716 λέξεις οι 20.346 είναι ελληνικές (π.χ. cardiologist, bacteria) που σημαίνει πως σε σύνολο από τις 178.903 αγγλικές λέξεις οι 51.807 (το 29,24%) προέρχονται από τα ελληνικά. 

 

 

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ομιλίες του Ξενοφώντα Ζολώτα όταν υπηρετούσε ως διοικητής της ελληνικής τράπεζας. Οι συγκεκριμένες ομιλίες παρόλο που έγιναν στην αγγλική γλώσσα και στόχευαν αγγλικούς ομιλητές  περιείχαν μόνο ελληνικές λέξεις. Συμπερασματικά η ελληνική γλώσσα έχει ασκήσει την επιρροή της στις περισσότερες χώρες τριγύρω της κάνοντάς την μια από τις πιο ισχυρές γλώσσες.

 

Εικόνες ανακτημένες στις 10/03/2023 από τους διαδικτυακούς τόπους:

2 απαντήσεις στο Η Ελληνική Γλώσσα Κρυμμένη σε όλες τις γλώσσες του Κόσμου

  1. Αντώνης Αυγερινός λέει:

    Μαρίνα, συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου!

  2. Ευγενία Καρακωστα λέει:

    Μπραβο σου κοριτσι μου.Συγχαρητηρια για το αρθρο σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *