Να γελάς με την καρδιά σου

© Τοκμακίδου Αναστασία

Να γελάς με την καρδιά σου

 

Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Αυτή είναι η πιο συχνή φράση που ακούμε καθώς αποτελεί βασικό γνώρισμα του ανθρώπου. Ωστόσο οι αιτίες που κάνουν έναν άνθρωπο να γελάσει σχετίζονται με την οργανική και ψυχολογική κατάσταση με την οποία αντιδρά σε εξωτερικούς παράγοντες. Αιτία για γέλιο μπορεί να προκαλέσει ένα ευχάριστο γεγονός αλλά και ένα ξέσπασμα θλίψης. Άλλοτε μπορεί να εκδηλώνει μια στάση ευγένειας και άλλοτε μια αίσθηση ειρωνείας. Οι άνθρωποι μπορεί να γελούν για πολλούς λόγους ανάλογα με το τι θέλουν να δηλώσουν.

 

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι το γέλιο απουσιάζει από τη σημερινή εποχή σε σχέση με παλαιότερα. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι ότι πολλοί έχουν συνδέσει το άγχος με την ηλικία και τις περιστάσεις, καθώς εκπορεύονται από σοβαροφάνεια και έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας. Έχει παρατηρηθεί ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος γελάει και λιγότερο. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αλλοτριωθεί με όλη τη σημασία της λέξης, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας. Οι σχέσεις με τους τριγύρω του είναι επιφανειακές έως και αδιάφορες λόγω της έλλειψης επικοινωνίας αλλά και του ελάχιστου ελεύθερου που έχουν οι άνθρωποι σήμερα στη διάθεση τους.

 

Πολλοί παράγοντες συντελούν στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου και ένας από αυτούς είναι το γέλιο. Το γέλιο και ο ρόλος του αποτελούν συνεκτικό ιστό για την ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο καθώς ένας ευχάριστος άνθρωπος είναι περισσότερο αποδεκτός από ένα σκυθρωπό. Ακόμη το βοηθάει να αντιλαμβάνεται διαφορετικές πλευρές της ζωής, ώστε να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις με ρεαλισμό και χωρίς υπερβολές. Αποτελεί συνάμα ένδειξη πνευματικής καλλιέργειας και ευφυΐας, καθώς εκείνοι που μπορούν να το προκαλέσουν χωρίς να δημιουργήσουν περιττές ενοχλήσεις είναι συνήθως ιδιαίτερα ικανοί στην επικοινωνία.

 

Το γέλιο και το χιούμορ βοηθούν τον άνθρωπο εφόσον, έστω και έμμεσα, συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ευεξίας, περιορίζοντας έτσι στις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στην υγεία. Το χιούμορ επιτρέπει στο άτομο να αντικρίσει πιο ψύχραιμα και με την αναγκαία αποστασιοποίηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει,
εντοπίζοντας ευκολότερα τις κατάλληλες λύσεις.

 

Υ.Γ.: Γελάτε γιατί χανόμαστε …

 

 

Εικόνες ανακτημένες στις 31/01/2023 από τους διαδικτυακούς τόπους:

6 απαντήσεις στο Να γελάς με την καρδιά σου

  1. Τζαγκαράκης λέει:

    Υπέροχο άρθρο με ένα θέμα το οποίο διεγείρει το ενδιαφέρον του κάθε ανθρώπου στις μέρες μας, καθώς αποτελεί καίριο σημείο του χαρακτήρα των ανθρώπων και ένας παράγοντας ευθυμίας για τον κόσμο γύρω τους! Το χιούμορ όντως επιτρέπει στον άνθρωπο να καλύψει την αμηχανία σε μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη, ένας παράγοντας που βοηθάει το εκάστοτε άτομο να εκφραστεί. Το γέλιο γνωστό για τις ιδιότητες του από τους αρχαίους ακόμη προσφέρει στο άτομο και το περιβάλλον του αφόρητη ευφορία και συνεισφέρει στην απαγκίστρωση του από την ανιαρή ρουτίνα του. Ταυτίζομαι άρρηκτα με τα ειπωμένα. Συγχαρητήρια Αναστασία!!!!

  2. Ο θείος του θείου λέει:

    Μπράβο ρε Αναστασία!!!!

  3. Στέφανος λέει:

    Καταπληκτικό άρθρο Αναστασία συγχαρητήρια!!

  4. Λαμπρινή λέει:

    Πόσο δίκιο έχεις Αναστασία! Το γέλιο έχει ύψιστη θεραπευτική αξία! Κοιτάζω το Υ.Γ. εντός του άρθρου σου και δε σου κρύβω ότι ένα χαμόγελο σχηματίζεται στα χείλη μου και ένα γέλιο ακολουθεί! Μου θύμισες ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια “Ένα γέλιο στο μπαλκόνι σου” των Πυξ Λαξ. Σε ευχαριστώ για το ταξίδι!

  5. Θ. Ματζαβίνου λέει:

    Συγχαρητήρια Αναστασία! Εξαιρετικό άρθρο και υπέροχο θέμα. Όντως το γέλιο είναι χαρακτηριστικό ανθρώπινο γνώρισμα. Δε θα δεις ζώα να γελούν. Και πράγματι είναι μια συναισθηματική λύτρωση πολλές φορές που συνοδεύει έντονα φορτισμένες περιστάσεις. Το γέλιο μας συνδέει με τη χαρά, την αυθεντικοτητα και για αυτό είναι πιο συνηθισμένο στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Σου εύχομαι να γελάς μέχρι τα βαθιά γεράματα με την καρδιά σου και να περνάς να μας βλέπεις που και που , γιατί μας λείπεις.

  6. Δέσποινα λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο και αρκετά ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *