Πρέπει να επιλέξω άμεσα επάγγελμα;

© Ελευθερία Δανελλάκη

Πρέπει να επιλέξω άμεσα επάγγελμα;   

 

«Τι κατεύθυνση να ακολουθήσω »; «Ποιο επάγγελμα να επιλέξω για το μέλλον»;  Αυτές  οι ερωτήσεις απασχολούν τους εφήβους καθημερινά και  καλούνται να τις απαντήσουν , μη γνωρίζοντας  πολλές φορές τι  απάντηση να δώσουν. Αυτή είναι που θα καθορίσει το μέλλον τους, την πορεία της ζωής τους μετά την λήξη της σχολικής περιόδου, ενώ θεωρείται φυσιολογικό να μην έχουν κατασταλάξει ακόμα πλήρως στην τελική τους απόφαση.

 

Τα συναισθήματα άγχους και πίεσης πάνω σε αυτό το θέμα κυριεύουν σχεδόν ολοκληρωτικά τους νέους και ειδικότερα στις τελευταίες τάξεις του λυκείου, όπου θα έπρεπε να είχαν πάρει πλέον την τελική και πιο καθοριστική τους απόφαση. Η παρουσία αυτών των συναισθημάτων είναι απολύτως φυσιολογική, διότι δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν επιλέξει ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουν ακόμα και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ούτε την αντίστοιχη κατεύθυνση. Τα παιδιά βιώνουν μία ψυχική διαταραχή, καθώς είναι αρκετά μπερδεμένα, αφού γνωρίζουν την σημαντικότητα  αυτής τους της απόφασης για τη μετέπειτα ζωή τους.

 

Είναι αλήθεια πως οι γονείς αλλά και το ίδιο το σχολείο δεν αποτελούν βοηθητικούς παράγοντες, καθώς στην προσπάθεια τους να καθοδηγήσουν  τα παιδιά, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις κυρίως μεταξύ γονέων και παιδιών να γίνονται καθημερινές. Έτσι, οι νέοι έχουν ως μόνο τρόπο διαφυγής την απομόνωση και την αποφυγή συνομιλίας με τους γονείς.

 

Για να έχουν οι νέοι μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία θα ήταν καλό να προηγηθεί ένας σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, τις κλίσεις, αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα οριστικοποιήσουν την απόφασή τους, αλλά θα ενημερωθούν από αξιόλογες πηγές για το ποια είναι  τα επαγγέλματα του μέλλοντος,  τις οικονομικές τους απολαβές  και τις δυνατότητες εξέλιξής τους.

 

 

Το σχολείο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πραγματοποίηση ειδικών σεμιναρίων επαγγελματικού προσανατολισμού που αποσκοπούν στην ευκολότερη επιλογή επαγγέλματος για τους μαθητές, όπως επίσης και στην ενημέρωσή τους για την εμφάνιση νέων και πιο σύγχρονων επαγγελμάτων. Επιπλέον, η προσφορά δωρεάν σεμιναρίων ή τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για τον κάθε μαθητή από το κράτος, θα ήταν εξαιρετικά σημαντική, ειδικότερα για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέριες. Βέβαια και οι γονείς θα ήταν καλό να σκεφτούν τη λύση του επαγγελματικού προσανατολισμού, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένουν να αποφασίσουν για το μελλοντικό τους επάγγελμα.

 

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό, πως η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι για την επιλογή του σωστού επαγγέλματος είναι τεράστια και πως αν δεν υπάρχει η απαραίτητη βοήθεια, ίσως επιλέξουν να ασκήσουν ένα επάγγελμα το οποίο τελικά δεν τους ικανοποιεί, ούτε τους εκφράζει. Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι πολύ μεγάλη, παρόλο που ακόμα και σήμερα πολλοί δεν το αναγνωρίζουν.

 

Εικόνες ανακτημένες στις 23/02/2023 από τον διαδικτυακό τόπο:

 

Μία απάντηση στο Πρέπει να επιλέξω άμεσα επάγγελμα;

  1. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΡΟΤΣΟΥ λέει:

    Πες τα βρε Ελευθερία μου !! Χρειαζόμαστε επειγόντως επαγγελματικό προσανατολισμό και κανένας δεν κάνει κάτι για αυτό. Εξαιρετική δουλειά! Μπράβο σου !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *