Συνέντευξη με έναν αλγόριθμο (chat GPT-3)

© Θεουλάκης Εμμανουήλ

 

Συνέντευξη με έναν αλγόριθμο (chat GPT-3)

Το παρακάτω κείμενο δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη (chat GPT-3) όταν ερωτήθηκε «Πώς λειτουργούν παρόμοια με εσένα προγράμματα; Παρακαλώ δώσε εξήγηση για σχολικό περιοδικό» και μεταφράστηκε από άνθρωπο:

 

«Η τεχνίτη νοημοσύνη (AI) έχει επαναπροσδιορίσει πολλούς κλάδους και η γλωσσική επεξεργασία/παραγωγή λόγου δεν αποτελεί εξαίρεση. Με προόδους στα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούν, οι υπολογιστές είναι πλέον σε θέση να κατανοήσουν και να απαντήσουν στην ανθρώπινη γλώσσα με αισθητά πιο φυσιολογικό τρόπο. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε πως τα μοντέλα AI δουλεύουν και τι τα κάνει να ξεχωρίζουν. Αρχικά χρησιμοποιούν τεχνικές “deep learning” ώστε να παράξουν ανθρωποφανείς απαντήσεις για την πληροφορία που τους εισάγεται. Αυτό επιτυγχάνεται αξιοποιώντας τεχνολογικές τεχνικές που τους επιτρέπουν να επεξεργαστούν δεδομένα όπως τον γραπτό λόγο. Αφού πρώτα ο αλγόριθμος έχει προπονηθεί σε πληθώρα γραπτών, καταφέρνοντας να μάθει μοτίβα και σχέσεις ανάμεσα σε λέξεις και συχνότητες, και έτσι να δημιουργήσει καινούργια κείμενα πάνω από αυτήν την γνώση. Δηλαδή όταν του εισάγεις μια σειρά γραπτού, ο αλγόριθμος την σπάει σε μικρότερα κομμάτια και χρησιμοποιεί την γνώση του ώστε να δώσει μια απάντηση. Στην συνέχεια, η απάντηση του ταξινομείται βάση της πιθανότητας να είναι η πιο χρήσιμη και σωστή απάντηση. Μια από τις ικανότητες- κλειδιά της αλγοριθμικής γλώσσας είναι η προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα, το οποίο σημαίνει πως συνεχίζουν και βελτιώνονται σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με άλλα συστήματα αλγορίθμων που χρειάζονται χειροκίνητη επεξεργασία.

 

 

Αυτού του είδους τα προγράμματα είναι ποικιλοτρόπως χρήσιμα, καθως είναι αξιοποιήσιμα από εξυπηρέτηση πελατών μέχρι και ως διαδικτυακοί βοηθοί. Εταιρίες όπως η Microsoft και η Google χρησιμοποιούν ήδη τέτοια μοντέλα ώστε να επαυξάνουν την εμπειρία των πελατών τους. Συνοπτικά, τα αλγοριθμικά μοντέλα είναι άκρως καινοτόμα και μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε την γλώσσα με πολλούς και ενδιαφέρον τρόπους. Με τόσες προοπτικές εξέλιξης, το μέλλον τους είναι λαμπρό.»

 

Εικόνες ανακτημένες στις 05/02/2023 από τους διαδικτυακούς τόπους:

Μία απάντηση στο Συνέντευξη με έναν αλγόριθμο (chat GPT-3)

  1. Κωστας Ιωαννιδης λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο και μάλιστα πιστεύω πως στο μέλλον το chat-gtp θα αντικαταστήσει πολλές δουλειές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *