Το Kράτος Oπλίζει, η Aστυνομία Eκτελεί

©  «unknown»

Το κράτος οπλίζει, η αστυνομία εκτελεί

 

Και το δίκαιο… πέρα βρέχει.

 

Επρόκειτο για ένα τυχαίο ατύχημα.

Ένα ΤΥΧΑΙΟ ατύχημα.

 

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία σε αυτήν την χώρα.

 

Και όχι, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά.

 

Από τον Αλέξανδρο μέχρι την Zackie.

 

 

Ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Γρηγορόπουλος ήταν ένα παιδί που πετούσε πλαστικά μπουκάλια με νερό και σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Γά@@σέ τον». Τα τελευταία λόγια που άκουσε ποτέ ο Μανώλης Κυπραίος από αστυνομικό αναφερόμενος στο πρόσωπο του λίγα δευτερόλεπτα πριν χάσει για πάντα την ακοή του.

 

Στο κέντρο της παιδείας, ΑΣΟΕΕ, χτυπήθηκε και “κλωτσοκοπήθηκε” μια φοιτήτρια που εκείνη την βραδιά του Νοεμβρίου βρισκόταν έξω από το πανεπιστήμιο, από αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Τι δουλειά είχε όμως η φοιτήτρια έξω από το πανεπιστήμιο εκτός ωραρίου μαθημάτων; Διαδήλωνε κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην πλέον, υπουργού προστασίας του πολίτη. Για αυτό την χτύπησαν. Επειδή διαδήλωνε. Τελείως ειρηνικά.

 

“ *βρισιές*. Γονατιστέ τώρα! Τα χέρια στα κεφάλια όλοι!” 300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι τους σε κλαμπ στο Γκάζι της Αθήνας. Τρομοκρατική επίθεση ή ληστεία τράπεζας; Έφοδος αστυνομίας είναι. Για να ελέγξουν για ναρκωτικά. Όχι για όπλα. Για ναρκωτικά. Ούτε το σπίτι του Φιλλιπίδη δεν καθάρισαν έτσι.

 

Χωρίς μπλούζα και με κατεβασμένο το παντελόνι διαδηλωτής στα Εξάρχεια κατά την διάρκεια του εξευτελισμού του από αστυνομικούς οι οποίοι υποστήριζαν ότι όλο αυτό είναι μέρος της διαδικασίας της προσαγωγής του. Ένα παράδειγμα της εφαρμογής της κυβέρνησης για “νόμο και τάξη”.

 

Μεθοδικότητα και επαγγελματισμό όταν άτομα με πολιτικά ρούχα και καλυμμένα πρόσωπα πλησιάζουν και αρχίζουν να χτυπούν άσχημα τον Αυγουστίνο Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Λίγα μέτρα πιο κει, ένστολοι συνάδελφοί τους παρατηρούν το περιστατικό άπραγοι. Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας κάνει λόγο για «αυτοτραυματισμό του φοιτητή σε παρακείμενη ζαρντινιέρα». Spoiler alert: αυτό ήταν ψέμα. Η αλήθεια αποκαταστάθηκε όταν βγήκε στη δημοσιότητα βίντεο που κατέγραφε τα αληθινά γεγονότα. Οι 6 από τους 8 αστυνομικούς αθωώνονται. 8 αστυνομικοί έβλεπαν και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Οι ίδιοι αστυνομικοί που πήραν μπόνους 600 ευρώ πριν λίγο καιρό ως ένδειξη εκτίμησης από το κράτος. Υπήρξε μία αποζημίωση από το κράτος προς τον Δημητρίου ύψους 450.000 ευρώ σε μία προσπάθεια να μαζευτούν τα ασυμάζευτα. 10 χρόνια μετά…

 

Πονάει ε; Να ακούς για την χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής.

 

 

Η κα Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Ευρωπαία επίτροπος είπε, μέσα σε όλα, και αυτο πριν λίγο καιρό :

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αστυνομική βία (…) στην Θεσσαλονίκη ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 16χρονο (…) στα Εξάρχεια γίνεται ανταρτοπόλεμος και αναγκάζεται η αστυνομία να απαντήσει (…) όλα αυτά συμβαίνουν και διασύρεται η χώρα διεθνώς ενώ έχουμε εθνική απειλή από την Τουρκία».

 

Και σας παραθέτω τα λόγια του Φίλη (τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ) όπως ακριβώς τα είπε, χωρίς να παραποιήσω ούτε μία λέξη γιατί ό,τι λέει είναι pure gold.

 

Αρχή λόγου Νίκου Φίλη.

===

Όλα αυτά, τα οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως αιρετικά, υποστήριξε η κα Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της χθες Τρίτη στην ΕΤ1, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και μία μέρα μετά το βαρύ τραυματισμό με αστυνομική σφαίρα στο κεφάλι του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη. Με τις δηλώσεις της αυτές, αν και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, δείχνει να αγνοεί ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί για πράξεις αστυνομικής βίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αριθμό ρεκόρ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ή, τις τεκμηριωμένες εκθέσεις για την αστυνομική βία που παρουσιάστηκαν προχθές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από την Ειδική Επιτροπή του ΔΣΑ, τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Διεθνή Αμνηστία.

Τα όσα ισχυρίστηκε η κα Διαμαντοπούλου δεν είναι αιρετικά· είναι εξοργιστικά! Προσβάλλουν βάναυσα κάθε δημοκράτη πολίτη. Και, φτάνοντας στο σημείο να κατασκευάζει άλλοθι για τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη και να ανασύρει το φάντασμα του «εσωτερικού εχθρού» για να δικαιολογήσει τη βάναυση αστυνομική βία, είναι εκείνη που δυσφημεί διεθνώς τη χώρα.

Η κα Διαμαντοπούλου λέει όσα δεν τολμάει να διατυπώσει ανοιχτά η κυβέρνηση, μήπως βγει από την πολιτική αφάνεια, μήπως κερδίσει κάποιο ρόλο στη ΝΔ μετεκλογικά. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μας αφορά. Όταν όμως η κυβερνητική προπαγάνδα χύνεται σαν δηλητήριο στην κοινωνία με τέτοιους έμμεσους τρόπους, προφανώς πρέπει να πάρει τις πολιτικές απαντήσεις που της αξίζουν.

===

Τέλος λόγου Νίκου Φίλη.

 

 

Να θυμίσουμε και εμείς με την σειρά μας ότι στην επιστολή που στάλθηκε προς την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, κα Vera Jourova, για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας, γράφει: «Ο κατάλογος των παραβιάσεων του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, μακρύς και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κατά τη διάρκεια του 2021 μάλιστα, έχουμε καταγράψει σχεδόν διακόσιες (200) παραβιάσεις».

 

Αλλά έτσι είναι σε αυτήν την χώρα.

 

Κάθε φορά, που υπάρχει μία περίπτωση αλόγιστης αστυνομικής βίας, το αφήγημα είναι το ίδιο. Και στην περίπτωση Σαμπάνη και στην περίπτωση Γρηγορόπουλου, το αφήγημα είναι το ίδιο. Self defence. Και ας μην απειλούνται απο την μολότοφ στον κάδο και ας μην απειλούνται από τον Κώστα του οποίου τα στοιχεία κυκλοφορίας είχαν ήδη και η χρήση ευθείας βολής προς το πρόσωπό του ήταν απόλυτως αδικαιολόγητη. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα self defence για τους αστυνομικους. Και ας λένε άλλα τα στοιχεία. Γιατί σε αυτήν την χώρα το δίκιο το έχει πάντα ο δυνατός. Ε και μήπως τελικά να το πάρουμε απόφαση ότι θα πάμε ή από φυσικά αίτια ή από αστυνομικό;

 

Στο σαθρό επιχείρημα ότι κάποιος κάνει απλά τη δουλειά για την οποία πληρώνεται, εμείς απαντάμε ότι η ντροπή δεν είναι δουλειά. Δεν είναι δουλειά να σκοτώνεις κόσμο έτσι αβέρτα, να ξεγυμνώνεις φοιτητές, να σαπίζει στο ξύλο πολίτες ακούγοντας να εκλιπαρούν για το αυτονόητο – να ζήσουν. Δεν είναι δουλειά να σπας πόρτες σπιτιών και να εξευτελίζεις τους ενοίκους με την δικαιολογία ότι είναι μέσα στα καθήκοντα σου και αυτό, για αυτό πληρώνεσαι. Αλλά πως να λειτουργήσεις και εσύ; Μπερδεύεσαι. Ο ένας σου συνάδελφος έσπασε τα πλευρά ενός νέου στην Νέα Σμύρνη και ήρθε να το παινευτεί στο τμήμα. Τώρα τρώει βραδινό με την οικογένεια του. Ο άλλος σου συνάδελφος έκανε το ίδιο απλά στα Εξάρχεια και κατάφεραν να το μάθουν τα μίντια και όλη η χώρα μέσα σε μία νύχτα, καλά και αυτός με την οικογένεια του είναι τώρα και τρώει βραδινό. Δηλαδή τώρα που το σκέφτομαι καθόλου δεν μπερδεύεσαι. Κάνε εσύ ό,τι θες να κάνεις και το κράτος δικαίου θα κοιτάξει λίγο τον ουρανό, λίγο την θάλασσα αλλά σίγουρα όχι εσένα όσο το κάνεις.

 

Τελείωσα.

Τώρα μίλα μου για κράτος δικαίου αγαπητέ.

 

 

Υστερόγραφο

Υπόσχομαι το επόμενο κείμενο θα είναι γλυκό.

Σαν τα κορίτσια που προταγωνιστούν στα βιβλία του Κάφκα.

 

 

 

Με αγάπη.

Πάντα.

 

Εικόνα ανακτημένη στις 10/01/2023 από τον διαδικτυακό τόπο:

2 απαντήσεις στο Το Kράτος Oπλίζει, η Aστυνομία Eκτελεί

  1. Λενα Παπαϊωάννου- Ντούφα λέει:

    Μπράβο!!!!!!

  2. Ελευθερία Κοκοτσακη λέει:

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σου! Δείχνει άτομο ενημερωμένο και κοινωνικά ευαίσθητο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *