Το ελληνικό αλφάβητο κοσμεί τον κόσμο

©  Γεώργιος Σταύρου

Το ελληνικό αλφάβητο κοσμεί τον κόσμο

 

Το ελληνικό αλφάβητο είναι ένα σύστημα γραφής που εξελίχθηκε από το φοινικικό αλφάβητο, το οποίο ήταν σε χρήση στην ανατολική Μεσόγειο γύρω στο 1200 π.Χ. Το φοινικικό αλφάβητο αποτελούνταν από 22 σύμφωνα, χωρίς φωνήεντα. Οι Έλληνες προσάρμοσαν αυτό το σύστημα γραφής στη δική τους γλώσσα προσθέτοντας γράμματα για να αναπαραστήσουν φωνήεντα και τροποποιώντας τα σχήματα των γραμμάτων ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες γραφής και προφοράς τους.

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αλφαβήτου είναι ότι ήταν ένα πλήρως φωνητικό σύστημα γραφής, που σημαίνει ότι κάθε γράμμα αντιστοιχούσε σε έναν συγκεκριμένο ήχο στη γλώσσα. Αυτή ήταν μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα συστήματα γραφής που χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή, τα οποία βασίζονταν συνήθως σε λογόγραμμα ή συλλαβικές γραφές που δεν αντιπροσώπευαν μεμονωμένους ήχους.

 

Για να εκφράσουν όλους τους ήχους στη γλώσσα τους, οι Έλληνες πρόσθεσαν αρκετά νέα γράμματα στο φοινικικό αλφάβητο, συμπεριλαμβανομένων γραμμάτων για μακρά και βραχέα φωνήεντα και μερικά σύμφωνα που δεν υπήρχαν στη φοινικική γλώσσα. Για παράδειγμα, πρόσθεσαν τα γράμματα άλφα (Α), βήτα (Β), γάμμα (Γ), δέλτα (Δ) και έψιλον (Ε), μεταξύ άλλων.

 

Το ελληνικό αλφάβητο ταίριαζε καλά στη γλώσσα και την προφορά των Ελλήνων, αλλά είχε κάποιους περιορισμούς. Για να αναπαραστήσουν αυτούς τους ήχους, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν συνδυασμούς υπαρχόντων γραμμάτων ή ειδικά διακριτικά σημάδια.

 

Οι Έλληνες κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ευέλικτο σύστημα γραφής που τους εξυπηρέτησε καλά για πολλούς αιώνες και το οποίο συνεχίζει να χρησιμοποιείται σήμερα με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες (9 Φεβρουαρίου) ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ημέρα εορτασμού της ελληνικής γλώσσας και της προσφοράς της στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Ένα από τα αξιοσημείωτα πράγματα για το ελληνικό αλφάβητο είναι η ευελιξία του. Οι Έλληνες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα γράμματά τους για να εκφράσουν όχι μόνο τη δική τους γλώσσα, αλλά και να γράφουν σε πολλές άλλες γλώσσες, όπως τα λατινικά, τα κυριλλικά και διάφορες σύγχρονες γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πολλοί επιστημονικοί και τεχνικοί όροι στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες έχουν ελληνικές ρίζες και οι Έλληνες είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να δίνουν ονόματα σε οτιδήποτε στον κόσμο με τη χρήση αυτών των γραμμάτων.

 

Έτσι, το ελληνικό αλφάβητο είχε βαθύ αντίκτυπο στον παγκόσμιο πολιτισμό και τη γλώσσα, και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της γλωσσικής μας κληρονομιάς σήμερα.

 

Εικόνα ανακτημένη στις 10/03/2023 από τον διαδικτυακό τόπο:

Μία απάντηση στο Το ελληνικό αλφάβητο κοσμεί τον κόσμο

  1. Αντώνης Αυγερινός λέει:

    Γιώργο, συγχαρητήρια! Σ’ ευχαριστούμε για το εξαιρετικό άρθρο σου!
    Η Αστυπάλαια, από την οποία πήρε το νησί μας το όνομά του, εκτός από πριγκίπισσα της Τύρου της Φοινίκης και αδελφή της Ευρώπης, ήταν και αδελφή του Κάδμου που σύμφωνα με τον μύθο, έφερε μαζί του το αλφάβητο από τη Φοινίκη στην Ελλάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *