ΠΑΝΕΛΛHΝΙΕΣ

© Ρότσου Νεκταρία

ΠΑΝΕΛΛHΝΙΕΣ

 

Πανελλήνιες! “Ο φόβος και ο τρόμος” των εφήβων. Μια διαδικασία άρρητα συνδεδεμένη με την πίεση, το άγχος, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Χρόνια προετοιμασίας και διαβάσματος, για να έρθει εκείνη η εβδομάδα στις αρχές του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς που θα εξεταστούμε σε τέσσερα μαθήματα και που αυτά θα καθορίσουν το μέλλον μας και την εισαγωγή μας σε κάποιο πανεπιστήμιο.

 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένα σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια, των οποίων τα θέματα είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους και αποφασίζονται με μυστικότητα και εχεμύθεια μια μέρα πριν τις εξετάσεις. Όμως ως διαδικασία είναι ψυχοφθόρα και αγχωτική, καθώς η ύλη την οποία καλείται να γνωρίζει η κάθε μαθήτρια και μαθητής είναι μεγάλη.

 

Παντού θα ακούσεις εφήβους να συζητάνε για αυτό το θέμα, να μουρμουράνε για το πόσο πιέζονται, ακόμα και να βάζουν τα κλάματα γιατί δεν μπορούν άλλο. Πράγματι δεν είναι και εύκολο. Αν θες να γράψεις καλά στις πανελλήνιες, πρέπει να αφιερώσεις πολλές ώρες της καθημερινότητας σου. Πρέπει να στερηθείς ή να μειώσεις τα χόμπι σου και τις ώρες διασκέδασης σου.

 

Και όλα αυτά γιατί είπαμε; Για να πάω σε κάποιο πανεπιστήμιο; Πώς είναι δυνατόν να αποφασίσω τι θα κάνω στη ζωή μου όταν δεν μου παρέχεται ο κατάλληλος επαγγελματικός προσανατολισμός; Όταν δεν γνωρίζω τις ανάγκες εργασίας της κοινωνίας μου, τον κορεσμό κάποιων επαγγελμάτων, καθώς επίσης και τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί;

 

Το σύστημα μας λοιπόν “μπάζει” από παντού και είναι ένας φαύλος κύκλος. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τι να κάνουμε όμως, αυτή είναι η Ελλάδα μας, αυτό είναι το πολύ καλά οργανωμένο σύστημα μας και αυτή είναι η παιδεία μας. Για να φτιαχτούν όλα αυτά, θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές που πολύ φοβάμαι ότι πολύ απλά δεν πρόκειται να γίνουν. Γιατί; Γιατί … είμαστε στην Ελλάδα!

 

Υ.Γ.: Εύχομαι πραγματικά καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά της Γ’ λυκείου που γράφουν πανελλήνιες!! Καλή δύναμη!

 

 

Εικόνα ανακτημένη στις 23/04/2023 από τον διαδικτυακό τόπο:

Μία απάντηση στο ΠΑΝΕΛΛHΝΙΕΣ

  1. Ελευθερία Δανελλάκη λέει:

    Μπράβο Νεκταρία ! πολύ σωστά τα λες δυστυχώς έτσι είναι το σύστημα κ δεν μπορούμε να το αλλάξουμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *