Πληροφορίες για τα μέτρα κατά της COVID-19 από 10/1

ΕΟΔΥ-ΟΔΗΓΙΕΣ

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (από ΦΕΚ 7Β/6-1-2022)

1. Πότε θα πρέπει να γίνονται τα self-tests;
Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο. Την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self-test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας 10/1, της Τρίτης 11/1 και της Παρασκευής 14/1.

 

2. Τα self-tests είναι υποχρεωτικά και για τους εμβολιασμένους;
Τα self-tests είναι υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

 

3. Πού γίνεται η δήλωση του self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς;
Η δήλωση και το αποτέλεσμα καταχωρoύνται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

 

4. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι;
Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την πρώτη εβδομάδα δυο rapid-tests και ένα self-test – όλα με δική τους επιβάρυνση. Tα rapid-tests θα πρέπει πραγματοποιηθούν έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας 10/1 και της Παρασκευής 14/1, ενώ το self-test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης 11/1. Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid-tests κάθε εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

 

5. Οι νοσήσαντες εκπαιδευτικοί σε ποια κατηγορία εντάσσονται;
Οι νοσήσαντες εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό νόσησης εν ισχύ, θεωρούνται “εμβολιασμένοι” .

 

6. Τι ισχύει για τους μαθητές στην περίπτωση κρούσματος σε ένα τμήμα του σχολείου;
Σε περίπτωση κρούσματος σε τμήμα, θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές θα κάνουν δωρεάν δύο rapid-tests και ένα self-test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self-tests την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν συνολικά 3 δωρεάν self-tests την εβδομάδα.

 

7. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς στην περίπτωση κρούσματος σε τμήμα του σχολείου;
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid-tests και ένα self-test, επιπλέον των δύο σταθερών rapid-tests που ήδη κάνουν κάθε εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 δωρεάν self-tests την εβδομάδα.

 

8. Πότε αναστέλλει τη λειτουργία του ένα τμήμα του σχολείου;
Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

 

9. Τι θα κάνει ένας μαθητής αν διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε ενημερώνει το σχολείο και μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό self-test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

 

10. Τι θα κάνει ένας εκπαιδευτικός αν διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;
Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε ενημερώνει το σχολείο και μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό self-test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self ή rapid τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

 

11. Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου;
Οι εκπαιδευτικοί:
i) Αν είναι εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
ii) Αν είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Οι μαθητές:
i) Αν είναι εμβολιασμένοι, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self-tests τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
ii) Αν είναι μη εμβολιασμένοι, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self-test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

 

12. Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει πρόσφατα;
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου είναι στο ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

 

13. Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;
i) Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
ii) Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
iii) Αν υπάρχουν μαθητές με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες».

 

Ετικέτες , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.